Η Σαουδική Αραβία αποκλείει τα στενά της Ερυθράς Θάλασσας, συγκεντρώνει 150.000 άνδρες ενώ το Ιράν καταδικάζει τις επιθέσεις

του SON OFEON

Όπως προαναφέρθηκε, η μεγάλη σημασία οποιασδήποτε σύγκρουσης στην Υεμένη λίγο έχει να κάνει με την δική της εγχώρια παραγωγή πετρελαίου, μόλις 133.000 βαρέλια την ημέρα, που είναι αμελητέα.

'Εχει να κάνει με τη θέση της,καθώς μοιράζεται όχι μόνο τα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία, αλλά και το πιο σημαντικό στενό του Bab el Mandeb, που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον κόλπο του Άντεν.
To στενό αυτό είναι το τέταρτο μεγαλύτερο ναυτιλιακό ενεργειακό πέρασμα στον κόσμο σε όγκο (3,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου έρεαν μέσα από αυτό το 2013) και έχει ακριβώς 18 μίλια πλάτος στο στενότερο σημείο του.

Βρίσκεται ανάμεσα στην Υεμένη, στο Τζιμπουτί, στην Ερυθραία και συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον κόλπο του Άντεν και την Αραβική Θάλασσα.


Και δεδομένου ότι για τη Σαουδική Αραβία η διατήρηση της διαχείρισης του εφοδιασμού σε πετρέλαιο είναι κρίσιμη, όπως ανέφερε νωρίτερα και η Αιγυπτιακή εφημερίδα Gate Ahram, δεν είναι περίεργο που ο συνασπισμός Firmness Storm, στον οποίο ηγείται η Σαουδική Αραβία, επέβαλε ναυτικό αποκλεισμό στο στενό Bab El Mandeb νωρίτερα σήμερα.

Ως εκ τούτου, ο δυτικός στόλος του Σαουδικού ναυτικού έχει αποκλείσει τα μεγάλα λιμάνια της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένων του Άντεν και του Midi.


Δεν είναι μόνο η Σαουδική Αραβία: Το Reuters ανέφερε πριν από λίγο ότι τέσσερα αιγυπτιακά πολεμικά πλοία πέρασαν τη Διώρυγα του Σουέζ καθ 'οδόν προς την Υεμένη για να διασφαλίσουν τον Κόλπο του Άντεν, ανέφεραν την Πέμπτη ναυτιλιακές πηγές της διώρυγας του Σουέζ.

Οι πηγές δήλωσαν ότι περιμένουν τα πλοία να φθάσουν στην Ερυθρά Θάλασσα το βράδυ της Πέμπτης.


Ο ναυτικός αποκλεισμός είναι μόνο μέρος του μέχρι τώρα, ως επί το πλείστον, αεροπορικού άτυπου πολέμου.

Όπως αναφέρει ήδη η εφημερίδα Al Arabia, η Σαουδική Αραβία, σαν μέρος του συνασπισμού 'Firmness Storm" εναντίον των ανταρτών της Υεμένης,έχει αναπτύξει τουλάχιστον 150.000 στρατιώτες στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ό,τι φαίνεται να είναι μια επόμενη επίθεση στη χώρα, που έχει ήδη την ευλογία των ΗΠΑ.

Ως υπενθύμιση, η Σαουδική Αραβία θα πολεμήσει ένοπλους αντάρτες, που θα είναι εφοδιασμένοι με Αμερικανικά όπλα, αλλά αυτό είναι μια διαφορετική ιστορία.

Εξίσου σημαντικά, με δεδομένο ότι όπως αναφέρθηκε για πρώτη φορά χθες η σύγκρουση στην Υεμένη είναι απλώς ένας άτυπος πόλεμος ανάμεσα στους Σαουδάραβες και το Ιράν, έτσι τώρα έχουμε δημοσιεύματα ότι το Ιράν καταδίκασε την επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας, απαιτεί την άμεση παύση της στρατιωτικής δράσης και προειδοποίησε ότι ένας πόλεμος στην Υεμένη, δε θα μπορέσει να περιοριστεί σε μια περιοχή.

Από το Reuters:

Το Ιράν απαίτησε να σταματήσουν άμεσα οι Σαουδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη την Πέμπτη και δήλωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τον έλεγχο της κρίσης, ανέφεραν τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων.

 «Οι  αεροπορικές επιδρομές της Σαουδικής Αραβίας πρέπει να σταματήσουν αμέσως και είναι ενάντια στο κυρίαρχο κράτος της Υεμένης", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Javad Zarif, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων των Ιρανών φοιτητών.

"Θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ελέγξουμε την κρίση στην Υεμένη" είπε ο Zarif από την ελβετική πόλη της Λωζάννης, σύμφωνα με δημοσίευμα  του πρακτορείου, όπου βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με έξι παγκόσμιες δυνάμεις για την επίλυση μίας διαμάχης ενός έτους σχετικά με τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης.

Νωρίτερα την Πέμπτη, το υπουργείο Εξωτερικών στην Τεχεράνη ζήτησε την λήξη της στρατιωτικής επιχείρησης. 

"Το Ιράν θέλει να σταματήσουν άμεσα όλες οι στρατιωτικές επιθέσεις και οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Υεμένης και του λαού της", ανέφερε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Μαρζιέχ Afkham, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars.

"Oι στρατιωτικές ενέργειες στην Υεμένη, η οποία αντιμετωπίζει μια εσωτερική κρίση, ...θα περιπλέξουν περισσότερο την κατάσταση ...και θα εμποδίσουν τις προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης με ειρηνικά μέσα."

Πριν από αυτό, το Bloomberg ανέφερε τον επικεφαλής της επιτροπής εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής του ιρανικού κοινοβουλίου, ο οποίος είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Fars ότι οι επιθέσεις της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη θα στοιχειώσουν το βασίλειο, καθώς ο πόλεμος δεν θα περιοριστεί τοπικά,


Έτσι, καθώς ο άτυπος πόλεμος παρασύρει όλο και περισσότερες χώρες να συμμετάσχουν σ' αυτόν και απειλεί να εξελιχθεί σε λιγότερο άτυπο, πολύ περισσότερο σε πόλεμο και ακόμα περισσότερο σε παγκόσμιο πόλεμο, παρακολουθήστε την Ρωσία, η οποία έχει εμπλακεί στον "άλλο" άτυπο πόλεμο από το 2014 και ο οποίος δεν οδηγεί πουθενά γρήγορα.

Γιατί ,αν και όταν η Ρωσία και η Κίνα διαλέξουν πλευρά και συμμετάσχουν, αυτή θα μπορούσε να είναι μια καλή στιγμή για να πάμε διακοπές μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα...


ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Παρακολουθήστε πρώτα μερικά στιγμιότυπα από τις ασκήσεις των Ιρανών στα στενά του Χορμούζ στις 25.2.2015:



Στην αρχή του βίντεο θα δείτε ένα μεγάλο στόλο από μικρά ιρανικά σκαφίδια.
Αυτά εξαπολύουν τους πυραύλους, που κάνουν το "αεροπλανοφόρο" στόχο να φλέγεται στο τέλος.
Φανταστείτε τέσσερα απ' αυτά να πλησιάζουν τον κόλπο του Aden και να εξαπολύουν τέσσερα βλήματα προς πλοία του Αιγυπτιακού ναυτικού, που στάλθηκαν στη περιοχή για τον "ναυτικό αποκλεισμό".

Η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία δεν έχουν σύνορα με το Ιράν και για να ανταποδώσουν το χτύπημα θα πρέπει να ξαναπεράσουν από το στενό του Bab el Mandeb ή από το αντίστοιχο στενό στο κόλπο του Ομάν.

Σε κάθε περίπτωση οι απώλειες τους θα είναι τρομακτικές και θα προκαλούνται από ταχύπλοα σκάφη με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από ένα περιπολικό σκάφος της ακτοφυλακής.

Η Υεμένη διαθέτει ήδη δύο παρόμοια σκάφη Αμερικανικής κατασκευής, που εγκατέλειψαν οι δυνάμεις τους στην Υεμένη.

Αν χρησιμοποιηθούν αυτά, κανείς δεν θα μπορέσει με ευκολία να κατηγορήσει το Ιράν για τις απώλειες.
Η Υεμένη κληρονόμησε πρόσφατα Αμερικανικά όπλα αξίας 500 εκατ δολαρίων.

Ο πληθυσμός της Υεμένης είναι 26 εκατομμύρια, εκ των οποίων 4,1 εκατ άντρες ηλικίας από 25 έως 54 ετών και 2,7 εκατ άντρες ηλικίας 15 έως 24 ετών.

ΠΗΓΗ s://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/print/country/countrypdf_ym.pdf
Ο πληθυσμός της Σαουδικής Αραβίας είναι αντίστοιχα 27,3 εκατ άνθρωποι, εκ των οποίων 7 εκατ άντρες ηλικίας 25 έως 54 και 2,8 εκατ άντρες ηλικίας 15 έως 24 ετών.

Υπάρχει όμως μία σημαντική διαφορά: το 30% των κατοίκων της Σαουδικής Αραβίας είναι μετανάστες (!)
ΠΗΓΗ ps://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/sa.html

Ο φοβερός στρατός της Σαουδικής Αραβίας από 150.000 άντρες με βάση τα παραπάνω δεδομένα δεν εντυπωσιάζει κανένα.

Αν η Σαουδική Αραβία νικήσει φέτος σε 5 χρόνια θα έχει πρόβλημα, καθώς θα έχει περίπου ισοδύναμο αριθμό αντρών με την φτωχή Υεμένη για τις ηλικίες 20 έως 24 ετών...

Και για την ώρα δεν αναφέρθηκα καθόλου στο Ιράν ή το Ιράκ, από το οποίο προσεχώς θα κινδυνεύσει η Σαουδική Αραβία.

Η Σαουδική Αραβία σύντομα θα κάνει την επίγεια επίθεση της και κατά πάσα πιθανότητα θα νικήσει στην αρχή.

Αλλά όταν το 30% του πληθυσμού σου είναι φτωχοί μετανάστες και εσύ ξανοίγεσαι σε μακρινούς πολέμους στην έρημο της Αραβίας, η τύχη σου είναι δεδομένη.

'Οπως δείχνουν οι σχετικές πολεμικές εμπειρίες των Ιρακινών με τους μαχητές της ISIS οι αεροπορικές πολεμικές επιχειρήσεις δεν βοηθάνε καθόλου.

Η μάχη θα κριθεί στο έδαφος και στην αγριότητα...

Ας ελπίσουμε μόνο ότι στην μάχη δεν θα εμπλακεί το αεροπλανοφόρο των Γάλλων, που βρίσκεται στην περιοχή.

Οι Ιρανοί δεν νομίζω ότι θα τολμήσουν να επιτεθούν σε Αμερικανικό αεροπλανοφόρο, αλλά για το Γαλλικό δεν είμαι καθόλου σίγουρος...

Ειδικά γιατί σας έγραψα για την επιχείρηση αυτή από νωρίς και από την αρχή

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail