Yπάρχουν λεφτά στο εξωτερικό. Πως θα έρθουν στην Ελλάδα

του SON OFEON

H τρόικα απειλεί την Ελλάδα ότι θα μπλοκάρει την χρηματοδότηση των Ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, αν δεν συναινέσει σε συνέχιση του προγράμματος της. Η απειλή είναι σοβαρή και δεν πρόκειται για μπλόφα.


Οι Ελληνικές τράπεζες δανείζονται ως τώρα από την ΕΚΤ με ενέχυρο τίτλους Ελληνικού δημοσίου, που γίνονται δεκτοί κατ' εξαίρεση.

Οι τίτλοι αυτοί λήγουν προσεχώς και δεν πρόκειται να ανανεωθούν, σε μία προσπάθεια των Ευρωπαίων να απομονώσουν την ευρωζώνη από κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, αν το Ελληνικό κράτος χρεοκοπήσει κάποτε στο μέλλον.

Η Ελληνική κυβέρνηση ίσως πιστεύει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει σε μία αντίστοιχη περίπτωση τα 11,2 δισ ευρώ, που βρίσκονται διαθέσιμα στο ΤΧΣ.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει, καθώς το ΤΧΣ δεν διαθέτει το ποσό αυτό σε ρευστό, αλλά διαθέτει μόνο ομόλογα του EFSF.

Αυτά μόνο ως ενέχυρο για δάνειο από την ΕΚΤ μπορούν να δοθούν ή να διατεθούν για την ενίσχυση των κεφαλαίων των Ελληνικών τραπεζών.

Υπάρχει κατά συνέπεια άμεση ανάγκη να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κεφάλαια, που έφυγαν το 2010 προς το εξωτερικό.

Αλλά πως μπορεί να γίνει αυτό?

Aυτοί που τα έστειλαν φοβούνται πιθανή κατάρρευση των τραπεζών και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Υπάρχει τρόπος να καθησυχασθούν και να επιστρέψουν τα κεφάλαια πίσω?

Ναι, αν υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα που να τους καθησυχάζει για τους δύο αυτούς ξεχωριστούς φόβους τους.

Το Ελληνικό κράτος θα πρέπει να δημιουργήσει ένα σχετικό πρόγραμμα με ειδικά χαρακτηριστικά.

Το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι όλα τα κεφάλαια που θα επιστρέψουν θα πρέπει να μετατραπούν σε δολάρια Αμερικής.

Θα τηρούνται σε ξεχωριστούς λογαριασμούς καταθέσεων σε συνάλλαγμα εντός των Ελληνικών τραπεζών και δε θα κινδυνεύουν από αλλαγή τους σε δραχμές, αν η Ελλάδα εξαναγκασθεί ποτέ να αποχωρήσει από το ευρώ.

Το δολάριο τον τελευταίο χρόνο έχει ενισχυθεί σε σχέση με το ευρώ πάνω από 20%.

Αν τα κεφάλαια κατά την εισαγωγή τους είναι εκφρασμένα σε ευρώ, το Ελληνικό κράτος θα χρειασθεί να επιβαρυνθεί για το κόστος μετατροπής τους, που τυχόν θα επιβάρυνε τις τράπεζες.

Οι δικαιούχοι των κεφαλαίων θα πληρώνονται με σταθερό επιτόκιο 2% σε δολάρια Αμερικής και θα μπορούν οποτεδήποτε να ευρωποιήσουν την επένδυση τους χωρίς άλλα έξοδα.
Aν τα κεφάλαια ευρωποιηθούν, θα έχουν την κοινή προστασία και την ασφάλιση, που προβλέπει ο νόμος για τις καταθέσεις στις τράπεζες της ΕΕ.

Τα κεφάλαια που θα εισαχθούν θα προστατεύονται με βάση την διάταξη του άρθρου 107 του Συντάγματος, με εξομοίωση τους πλήρως με κεφάλαια που προστατεύονται με βάση το νομοθετικό διάταγμα 2687/1953 ή των συμβάσεων που είχαν συναφθεί από 21 Απριλίου 1967 έως 23 Ιουλίου 1974.

Για την προστασία αυτή χρειάζεται απλά η ψήφιση ενός σχετικού νόμου.

Οι καταθέσεις αυτές δεν θα υπάγονται σε διαδικασίες ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ και δεν θα μπορούν να κατάσχονται, εφόσον τα κεφάλαια εισρεύσουν με εμβάσματα από ξένες τράπεζες και δεν προκύπτουν ενδείξεις παράβασης των νόμων για το ξέπλυμα χρήματος.

Οι τράπεζες θα εμφανίζουν τα κεφάλαια στα λογιστικά βιβλία τους ως καταθέσεις αποτιμώμενες σε ευρώ. 

Στη συνέχεια, οι τράπεζες  θα πρέπει να αυξήσουν τα κεφάλαια τους με έκδοση προνομιούχων μετοχών κατά το ένα όγδοο της εισροής κεφαλαίων.

Η κυριότητα αυτών των μετοχών θα μεταβιβάζεται στο Ελληνικό κράτος και οι τράπεζες θα πληρώνονται με ειδικά ομόλογα έκδοσης του διάρκειας 30 ετών, εφόσον δεν υπάρξουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές στην Ελλάδα για το σύνολο του ποσού της αύξησης.

Τα ομόλογα θα ενσωματώνουν τοκομερίδια σταθερού επιτοκίου 3,5% σε ευρώ και θα πληρώνονται από τα φορολογικά έσοδα κατά προτεραιότητα.

Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες θα δανεισθούν σε δολάρια από 'Ελληνες επενδυτές, που θα έχουν την ιδιότητα  μόνο του καταθέτη.

Δεν θα είναι θεσμικοί επενδυτές, αλλά απλοί 'Ελληνες που ζουν, εργάζονται και φορολογούνται στην Ελλάδα.

Τα εισοδήματα τους θα προσαυξάνουν το Ελληνικό ΑΕΠ και θα καταναλώνονται ή θα αποταμιεύονται στην Ελλάδα.

Οι επενδυτές αυτοί  θα έχουν εγγύηση των κεφαλαίων τους ταυτόχρονα  και από το Ελληνικό δημόσιο και από τις τράπεζες.

Δεν θα κινδυνεύουν από τυχόν bail-in και θα προστατεύονται προνομιακά.

Η ρευστότητα των τραπεζών θα αυξηθεί από τα εισερχόμενα κεφάλαια από το εξωτερικό.

Συγχρόνως θα αυξηθούν και τα κεφάλαια των τραπεζών κατά το ένα όγδοο των εισροών, για να μην υπάρξουν ενστάσεις της ΕΚΤ ως προς την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Οι τυχόν τίτλοι του δημοσίου που θα εκδοθούν, θα μπορούν στη συνέχεια να μετέχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Οι τράπεζες θα απεμπλακούν ξανά από την επένδυση σε τίτλους του δημοσίου και θα αποκτήσουν ρευστότητα σε ευρώ για να δώσουν δάνεια στην οικονομία.

Το πρόγραμμα θα απευθύνεται με τους όρους αυτούς σε κεφάλαια  Ελλήνων ύψους 116 δισ ευρώ .
Στην πρώτη φάση του θα έκδοθούν προνομιούχες μετοχές τραπεζών αξίας 29 δισ ευρώ.

Στο βαθμό που το συνολικό ποσό συγκεντρωθεί, οι τράπεζες θα αποκτήσουν πρόσθετη ρευστότητα 87 δισ ευρώ, ενώ η κεφαλαιακή επάρκεια τους θ' αυξηθεί σημαντικά.

'Ολα τα ποσά που αναφέρω δεν είναι τυχαία, αλλά συνδέονται με ένα ευρύτερο σχέδιο απελευθέρωσης της Ελληνικής οικονομίας από τη μιζέρια, που την διακρίνει.

Το πρώτο μέρος του σχεδίου αποβλέπει στην πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ και τον τερματισμό του δανεισμού των Ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.

Το δεύτερο μέρος του προβλέπει τη μείωση όλων των επιτοκίων δανεισμού των ιδιωτών από τις τράπεζες στο 3,5%.

'Οταν γίνει αυτό θα υπάρχει ελάφρυνση της δόσης των δανείων των ιδιωτών και θα απελευθερωθεί εισόδημα για κατανάλωση.

Αλλά θα εμφανισθούν και περιθώρια για πρόωρη εξόφληση δανείων με διαγραφές κεφαλαίου.
Βέβαια ένα παρόμοιο σχέδιο χρειάζεται να υιοθετηθεί και από την κυβέρνηση της Ελλάδας...

Και αυτή επέλεξε για σύμβουλο την Lazard, που συνέταξε το PSI+

'Οταν όμως αυτό που έχει στο μυαλό της αποτύχει, θα χρειασθεί σχέδιο Β'.

'Ολα τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι ένα κατάλληλο και παράλληλο σχέδιο Β'...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail