Η ΕΚΤ εξετάζει τρεις επιλογές για ποσοτική χαλάρωση. Εμείς τι κάνουμε;

του SON OFEON

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει τρεις πιθανές επιλογές για την αγορά κρατικών ομολόγων εν όψει της συνάντησης για τον καθορισμό οικονομικής πολιτικής την 22 Ιανουαρίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Καθώς οι φόβοι αυξάνονται ότι το φθηνότερο πετρέλαιο θα ανατρέψει την τρέχουσα κατάσταση στην ευρωζώνη σε αποπληθωρισμό, πιθανολογείται έντονα ότι η ΕΚΤ θα παρουσιάσει τα σχέδια για μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης με νέο χρήμα, μια πολιτική γνωστή ως ποσοτική χαλάρωση, το συντομότερο δυνατό αυτό το μήνα.

Σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad, μία επιλογή που θα εξεταστεί από τους αξιωματούχους είναι να δοθεί ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με το να αγοράσει κρατικά ομόλογα ή ίδια η ΕΚΤ από την αγορά, σε ποσότητα ανάλογη με το ποσοστό συμμετοχής του δεδομένου κράτους μέλους στην κεντρική τράπεζα.

Μια δεύτερη επιλογή είναι να αγοράσει η ΕΚΤ μόνο κρατικά ομόλογα με πιστωτική αξιολόγηση ΑΑΑ, οδηγώντας τις αποδόσεις τους στο μηδέν ή σε αρνητικό έδαφος.

Ελπίζουν ότι αυτό θα ωθήσει τους επενδυτές να αγοράζουν πιο ριψοκίνδυνα κρατικά και εταιρικά χρεόγραφα.

Η τρίτη επιλογή είναι παρόμοια με την πρώτη, αλλά οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα πραγματοποιήσουν την αγορά, πράγμα που σημαίνει ότι ο κίνδυνος θα παραμείνει «κατ 'αρχήν» στην εν λόγω χώρα, ανέφερε η εφημερίδα.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, αν και αυτό φαίνεται να είναι συμβατό με δηλώσεις που έγιναν από τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ κο Peter Praet προς μία γερμανική εφημερίδα την περασμένη βδομάδα.

ΠΗΓΗ http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11328264/ECB-looking-at-three-QE-options.html

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Στην ουσία τους ,οι τρεις επιλογές είναι μόνο δύο.

Η πρώτη επιλογή είναι να αγορασθούν κρατικά ομόλογα απ' όλες τις χώρες της ευρωζώνης ανάλογα με την συμμετοχή τους στο κεφάλαιο της ΕΚΤ.

Στην επιλογή αυτή, το αν θα αγορασθούν τα ομόλογα από την ίδια την ΕΚΤ ή από τις τοπικές κεντρικές Τράπεζες διαφοροποιεί λίγο τον κίνδυνο, αλλά στην ουσία τα λεφτά θα τυπωθούν από την ΕΚΤ.

Στην δεύτερη επιλογή θα αγορασθούν μόνο ομόλογα από χώρες με πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ.
Διαθέτουν όμως αυτές οι χώρες τόσο μεγάλη ποσότητα παλαιών ομολόγων προς πώληση?
Τα τρέχοντα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά και ελάχιστοι επενδυτές θα σπεύσουν να πουλήσουν τα παλαιά ομόλογα πιστοληπτικής αξιολόγησης ΑΑΑ για να αποκτήσουν ρευστότητα, που στη συνέχεια δεν θα μπορούν να διαθέσουν σε κάποια επικερδέστερη επένδυση ή σε δάνεια.
Το επιτόκιο των πενταετών Γερμανικών ομολόγων σήμερα είναι ήδη πολύ χαμηλό .
Αν πέσει και άλλο ή γίνει αρνητικό, θα ωφεληθεί μόνο η Γερμανία.

Η Γερμανία όμως δεν αντιμετωπίζει προβλήματα διάθεσης του χρέους της.
Σε τι θα βοηθήσει μία μεγάλη επιχείρηση ποσοτικής χαλάρωσης όλη την Ευρώπη, αν πραγματοπoιηθεί με αυτούς τους όρους?

H παροχή μεγάλης ρευστότητας σε χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ σε περιβάλλον ύφεσης δεν βοηθάει κανένα και πουθενά και πρέπει να απορριφθεί σαν επιλογή.

Καταλήγουμε λοιπόν μόνο σε αγορές παλαιών ομολόγων με νέα εκτύπωση χρήματος, σε ποσότητες ανάλογες με την συμμετοχή κάθε χώρας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ.
Οι εκλογές στην Ελλάδα γίνονται στις 25.1.2015, ενώ η απόφαση για τους όρους του Ευρωπαικού QE θα ληφθούν στις 22.1.2015.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει το πρόγραμμα να προχωρήσει με βάση την δεύτερη και λογική επιλογή και μάλιστα το ταχύτερο δυνατό.

Το ποσό των ομολόγων που θα αγορασθούν δεν έχει καθορισθεί ακόμα, αλλά κάποιοι το υπολογίζουν μεταξύ των 300 και των 500 δισ ευρώ.

Το συνολικό διαθέσιμο κρατικό χρέος των χωρών της ευρωζώνης υπολογίζεται σήμερα σε 7 τρις ευρώ.

Η αγορά μέσω QE δεν έχει σκοπό να αυξήσει το ύψος του κρατικού χρέους της ευρωζώνης.
Το ακαθάριστο ποσό εκδόσεων κρατικού χρέους για το 2015 υπολογίζεται σε 800 δισ ευρώ, ενώ η καθαρή αύξηση του σε 90 δισ ευρώ.

Η αξία των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο ισολογισμό της ΕΚΤ και των Κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ το 2014 ήταν 2,04 τρισ ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη τον αποδεκτό από την ΕΚΤ ετήσιο πληθωρισμό 2% και την ανάγκη να παραμείνει το χρήμα ουδέτερο, συμπεραίνουμε ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να εκτυπώσει χρήμα σε ποσότητα μεγαλύτερη από 40 δισ ευρώ. (=2,04 τρις ευρώ επί 2%)

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερες πιστώσεις ,μέσω τραπεζικών λειτουργιών, με μόχλευση αυτού του ποσού.

Με αποδεκτό συντελεστή κεφαλαιακής επάρκειας 8% μέσω τραπεζών , μπορούν να δημιουργηθούν συνολικές πιστώσεις 500 δισ ευρώ με χρήση πραγματικού χρήματος 40 δισ ευρώ. (=40/0,08)
Με βάση τις παραπάνω σκέψεις θεωρούμε ότι μάλλον το ποσό της QE θα είναι 410 δισ ευρώ, αν συνυπολογίσουμε και την αναμενόμενη για το 2015 καθαρή αύξηση του κρατικού χρέους της ευρωζώνης.

ΠΗΓΗ http://www.zerohedge.com/news/2015-01-07/goldman-puts-europes-upcoming-qe-perspective-ecb-will-monetize-five-times-all-net-is

H EKT έχει καταβεβλημένο κεφάλαιο 7,62 δισ ευρώ και η συμμετοχή της Ελλάδας σ' αυτό είναι μόλις 2,0032%
Το 2,0032% των 410 δισ ευρώ αντιστοιχεί σε αγορές κρατικών ομολόγων της Ελλάδας αξίας 8,21 δισ ευρώ.
Θα περιμέναμε από το Ελληνικό κράτος να έχει εκδώσει ήδη ίσης αξίας νέα ομόλογα προς τις αγορές.
Η αλήθεια είναι ότι ο κος Σαμαράς σχεδίαζε από τις 2.5.2014 να διαθέσει στις "αγορές" 3 έως 6 δισ ευρώ σε ομόλογα, γνωρίζοντας ίσως αυτή την λεπτομέρεια.

ΠΗΓΗ http://www.naftemporiki.gr/finance/story/802191/antlisi-3-6-dis-apo-tis-agores-gia-kalupsi-anagkon-sto-dodekamino

Κατάφερε όμως να διαθέσει μόλις 1,5 δισ ευρώ σε τριετή ομόλογα τον Ιούλιο του 2014, γιατί σκέφθηκε πονηρά ότι θα μπορούσε να βγει από το μνημόνιο πρόωρα, ποντάροντας ότι θα μπορούσε να διαθέσει στις αγορές άλλα 6,5 δισ ευρώ σε ομόλογα με χαμηλό επιτόκιο, αντί να παρακαλάει την τρόικα να του δώσει το υπόλοιπο τμήμα της βοήθειας με δυσβάστακτους πολιτικούς όρους.
Η τρόικα κατάλαβε τις προθέσεις του και τον ζόρισε όσο μπορούσε για να πετύχει την άμεση εφαρμογή των δυσβάστακτων "συμφωνημένων" μεταρρυθμίσεων.

Για τον λόγο αυτό προέκυψαν οι πρόωρες εκλογές...

Η νέα κυβέρνηση ,λοιπόν, σαν πρώτη ενέργεια της θα πρέπει να έχει την έκδοση ομολόγων ονομαστικής αξίας 6,71 δισ ευρώ ή την αντίστοιχη ανανέωση παλαιών που λήγουν εντός του 2015.
Θα πρέπει επίσης να απαιτήσει από την ΕΚΤ να αγορασθούν και Ελληνικά κρατικά ομόλογα στα πλαίσια του προγράμματος QE κατά την αναλογία μας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ.

Η παροχή ρευστότητας προς τις Ελληνικές τράπεζες είναι υποχρέωση της ΕΚΤ και πρέπει να συνεχισθεί χωρίς προβλήματα.

Αν η ΕΚΤ σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τις Ελληνικές τράπεζες και τις οφειλές τους προς την ΕΚΤ σαν μέσο πίεσης, θα πρέπει να το ξανασκεφθεί θεσμικά.

Κατέχει ήδη το 8% του υφιστάμενου Ελληνικού χρέους με ενέχυρο ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου.

Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει επίσημα η ζημία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το μετοχικό της κεφάλαιο...

Τι θα κάνει τότε?

Θα αναγκασθεί να τυπώσει 44 δισ ευρώ ή θα ζητήσει από τις τράπεζες μετόχους να καλύψουν αναλογικά αυτή την ζημιά?

Αν κάνει το πρώτο, θα πρέπει να ξεχάσει το πρόγραμμα της QE, που απαιτεί εκτύπωση χρημάτων αξίας 40 δισ ευρώ.

Αν κάνει το δεύτερο, η Γερμανία με 17,99% συμμετοχή στο κεφάλαιο της, θα έχει αναλογικά μόνο αυτή ζημιά 7,9 δισ ευρώ..

Ας το πουλήσει αυτό στους ψηφοφόρους της η κα Μέρκελ και η παρέα της, που νομίζουν ότι έχουν το πάνω χέρι και μας εκβιάζουν...

Ελπίζω η σημερινή αντιπολίτευση να μην χρειάζεται τα επιχειρήματα μου για να τους στριμώξει στο δρόμο της λογικής και σωστής διαπραγμάτευσης...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail