Δαμασκός: Αποτύχατε με τις επιδρομές, μαζέψτε την Τουρκία

Στρατής Μαζίδης

Η Δαμασκός δια του ΥΠΕΞ Βαλίντ Μουαλέμ σε συνέντευξή του στο λιβανέζικο τηλεοπτικό σταθμό Al Mayadeen υποστήριξε πως οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ έχουν αποτύχει να επιβραδύνουν την προέλαση της τρομοκρατικής ομάδας ISIL.

«Όλες οι ενδείξεις λένε ότι σήμερα η ISIL, μετά από δύο μήνες αεροπορικών επιδρομών του συνασπισμού, δεν είναι ασθενέστερη»

Ο Μουαλέμ κατηγόρησε επίσης την Τουρκία για την παρεμπόδιση των προσπαθειών στην αντιμετώπισης της ISIL, λέγοντας ότι το σχέδιο της Άγκυρας για τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία δε θα κάνει τίποτα, αλλά θα χωρίσει τη χώρα.

Επίσης κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να εξαναγκάσουν την Τουρκία σε εφαρμογή περισσότερο αυστηρού ελέγχου στα σύνορά της για να ανακοπέι το κύμα των μαχητών που εντάσσονται στις τάξεις της ISIL.

«Αν το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Ουάσιγκτον δεν υποχρεώσουν την Τουρκία να ελέγξει τα σύνορά της, τότε όλη αυτή η δράση δεν θα εξαλειφθεί» σχολίασε με νόημα ο Μουαλέμ.

Όπως τονίζει το ιρανικό presstv Συρία - Τουρκία μοιράζονται 900 χλμ συνοριογραμμής, με τη δεύτερη να επιτρέπει όλα αυτά τα χρόνια την ελεύθερη διέλευση σε τζιχαντιστές.

Τέλος από το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ, μαζί με τους περιφερειακούς συμμάχους τους, διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές κατά της ISIL στο εσωτερικό της Συρίας, χωρίς καμία άδεια από τη Δαμασκό ή σχετική εντολή των Ηνωμένων Εθνών.

Το ενδιαφέρον είναι πως στον ευρύτερο Συνασπισμό μετέχουν κράτη όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, που έχουν υπάρξει ένθερμοι υποστηρικτές της ISIL.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail