Διαστάσεις επιδημίας παίρνει η ISIL που πλέον αριθμεί 100.000 άνδρες κι αυξάνεται

Του Στρατή Μαζίδη

«Αυτά πρέπει να τα σκοτώνεις όσο είναι μικρά» μου είχε πει μεταφορικά κάποιος κάποτε και ισχύει στον υπερθετικό βαθμό για την ISIL.
Ο αριθμός των ανδρών του ισλαμικού κράτους είναι πολύ υψηλότερος από εκείνον που εκτιμάται από ξένους παρατηρητές - περίπου 100.000,όπως λέει ένας από τους μεγαλύτερους ειδικούς της ασφάλειας του Ιράκ με μοναδική πρόσβαση στις μυστικές υπηρεσίες. Η ISIL απλά "καταπίνει" τις  άλλες αντάρτικες ομάδες.

Ξένες εκτιμήσεις φέρνουν τον αριθμό μεταξύ 20.000 και 50.000 ανδρών.

«Το ισλαμικό κράτος δεν έρχεται από το πουθενά», σύμφωνα με τον Hisham al-Hashimi, ο οποίος είναι σύμβουλος των μυστικών υπηρεσιών του Ιράκ και αναλύει τις πρώτες πληροφορίες που συλλέγονται επί τόπου. Έχει μελετήσει την εξέλιξη της ομάδας για πολλά χρόνια.

Η οργάνωση "αποτελεί επέκταση των ομάδων που υπήρχαν πριν - ιστορικά και ιδεολογικά," είπε ο al-Hashimi στο Mashable.

Και με την κατάληψη της Μοσούλης - ένα σουνιτικό προπύργιο - τον Ιούνιο, η ομάδα απέκτησε πρόσβαση σε χιλιάδες νέους υποψήφιους προς στρατολόγησηπροσλήψεις, μεταξύ των οποίων και πρώην αξιωματικοί από το στρατό του Σαντάμ Χουσεΐν, κατηγορηματικά αντίθετοι με τη σημερινή σιιτική πλειοψηφία της κυβέρνησης. Όσοι δεν εντάχθηκαν οικειοθελώς αναγκάστηκαν να το πράξουν, υποστηρίζει ο al-Hashimi.

Το πιο ανησυχητικό ακόμη είναι το μεγάλωμα της οργάνωσης παράλληλα με τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές.

Η στρατολόγηση δεν ήταν ποτέ ευκολότερη, σύμφωνα με τον al-Hashimi. Ο αρχηγός της οργάνωσης φέρει πλέον τη σημαία της τζιχάντ εναντίον του σταυροφόρου.

Επιπλέον η πρόσφατη αύξηση της σιιτικής πολιτοφυλακής συνέβαλε επίσης στην αύξηση του φόβου και ταυτόχρονα των ανδρών της ISIL.

"Οι περισσότεροι από εκείνους που εντάχθηκαν - και τους ξέρω προσωπικά - είναι είτε πρώην αξιωματικοί του στρατού ή παιδιά τους," είπε ένας άλλος ειδικός και πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών, ο Shalem Aljomaily.

Ένας τρίτος ειδικός στον τομέα, επίσης αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών, o Ibrahim al-Sumaidei υποστηρίζει την εκτίμηση του al-Hashimi, δίνοντας μια ζοφερή πρόβλεψη:

"Τα μέλη του ισλαμικού κράτους έχουν πολλαπλασιαστεί με έναν πολύ επικίνδυνο τρόπο ... Έχοντας την αφθονία των όπλων και ικανή χρηματοδότηση, το Ισλαμικό Κράτος έχει καταπιεί τους αγωνιστές των άλλων σουνίτικων αντάρτικων ομάδων».

Επίσης ερευνητές του ΟΗΕ την Τετάρτη, εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι παιδιά  εξαναγκάζονται σε επιστράτευση, με πολλές να βρίσκονται σε στρατόπεδα εκπαίδευσης της Συρίας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail