Η "εκεχειρία" ένας ακόμη πονοκέφαλος για το επικοινωνιακά "χαμένο" Ισραήλ

Του Στρατή Μαζίδη

Τα σενάρια της εκεχειρίας των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας προσθέτουν έναν ακόμη πονοκέφαλο στους επιτελείς του Τελ Αβίβ οι οποίοι βλέπουν την IDF να χάνει μέχρι στιγμής και το επικοινωνιακό κομμάτι.


Συγκεκριμένα θεωρούν πως μια κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να διαρκέσει το πολύ έως πέντε ημέρες καθώς εκτιμούν ότι η Χαμάς την επιδιώκει για να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει την ειδική αντιπυραυλική θωράκιση των τεθωρακισμένων της IDF, τύπου Chariot-4, όπως αναφέρει η Ντέμπκα. Αυτή τη στιγμή οι ρουκέτες της Χαμάς εκρήγνυνται δίχως την ικανότητα διάτρησης του συστήματος "Windbreaker".

Μάλιστα η ιστοσελίδα επικαλείται πηγές σύμφωνα με τις οποίες οι ηγέτες της Χαμάς έχουν έρθει σε επαφή με το Ιράν για την αναζήτηση της λύσης απέναντι στην τεχνολογία αυτή.

Την ίδια στιγμή οι προσπάθειες για εκεχειρία εντείνονται καθώς όπως και οι ΗΠΑ εκτιμούν, το Ισραήλ μη έχοντας πετύχει να εξουδετερώσει τη Χαμάς και να αχρηστεύσει σε αποτελεσματικό επίπεδο το όπλο των τούνελ, θα προχωρήσει στην επόμενη φάση των πολεμικών του σχεδίων και τότε μια κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να αποκλειστεί.

Ταυτόχρονα ο κατάλογος των θυμάτων των ισραηλινών μεγαλώνει ενώ η IDF διεξάγει προς ώρας ένα πόλεμο ο οποίος εξοντώνει τους άμαχους αλλά όχι τη Χαμάς με την παγκόσμια κοινή γνώμη να προβληματίζεται στη θέα των νεκρών παιδιών και τον ΟΗΕ μετά από 17 ημέρες πολέμου να κάνει λόγο για "πιθανά εγκλήματα πολέμου".

Από την άλλη πλευρά, όσο κι αν πρωταρχικός στόχος ήταν και παραμένει η Χαμάς, η εξελικτική πορεία του χάρτη της περιοχής από το 1947 έως σήμερα υποδεικνύει και τον εκτοπισμό των παλαιστινίων από την περιοχή με τον ένα ή τον "άλλο" τρόπο.

Όταν και αυτός ο πόλεμος τελειώσει, οι παλαιστίνιοι της περιοχής θα είναι ακόμη λιγότεροι και τα σημερινά ρεπορτάζ, άρθρα και αναλύσεις απλά θα έχουν ιστορική αξία. Με άλλα λόγια το Ισραήλ θα βγει κερδισμένο όσο δικό του αίμα κι αν χυθεί ή φωνές διαμαρτυρίας για τα σκληρά χτυπήματά του καταγραφούν.

Μεγάλο φυσικά ρόλο σε αυτό θα έχει παίξει και η Χαμάς που εκμεταλλεύεται αυτούς για τους οποίους πολεμά, χρησιμοποιώντας τους ως ασπίδες ενώ η ίδια βρίσκεται κρυμμένη όπου μπορεί να φανταστεί κανείς.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail