Διάσωση εξπρές με πυρηνικό υποβρύχιο στα αφρισμένα κύματα της Βόρειας Λευκής Θάλασσας

function.mil.ru
Στρατής Μαζίδης

Όταν οι επιβαίνοντας επί ενός μικρού μηχανοκίνητου σκάφους  εξέπεμψαν την Κυριακή σήμα SOS καθώς παγιδεύτηκαν σε μια καταιγίδα στη βόρεια Λευκή Θάλασσα δεν ανέμεναν ότι η βοήθεια θα έρθει με τη μορφή ενός 154 μέτρων πυρηνικού υποβρυχίου όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Russia Today.

Συγκεκριμένα, το 11 μέτρων σκάφος ονόματι Μπάρεντς-1100 προσπαθούσε να αποφύγει μια καταιγίδα στη Λευκή Θάλασσα στη βορειοδυτική ακτή της Ρωσίας, όταν τα μέλη του πληρώματος συνειδητοποίησαν πως δεν είχαν αρκετά καύσιμα για να τα καταφέρουν.


Αμέσως έστειλαν σήμα κινδύνου στο λιμάνι του Αρχάγγελου. Η υπήρεσια διάσωσης έστειλε αμέσωςδύο πλοία και ένα ελικόπτερο μεταφορών Mi-8. Ωστόσο το πρώτο σκάφος που ανταποκρίθηκε ήταν το πυρηνικού υποβρύχιο κλάσης Oscar, K-119 Voronezh του ρωσικού Βορείου Στόλου, το οποίο βρισκόταν στην περιοχή για στρατιωτική άσκηση σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας.
Το τεράστιο υποβρύχιο προσέγγισε το πλοίο σε μόλις 40 λεπτά από τη στιγμή της εκπομπής του SOS μετεπιβιβάζοντας τέσσερα μέλη του πληρώματος και έναν επιβάτη.
Καθώς ο καιρός χειροτέρευε, ο κυβερνήτης υποβρυχίου αποφάσισε να διατηρήσει τους αμάχους επί του σκάφους και να ρυμουλκύσει το πλοιάριο κάτι που αποδείχθηκε συνετό καθώς κάποιες ώρες αργότερα το πλοίο είχε αποσχιστεί και παρασυρθεί από τους ανέμους στην ανοικτή θάλασσα.
Το υποβρύχιο και το συνοδευτικό πολεμικό πλοίο αναμένονται σήμερα στη βάση τους στο Severodvinsk κοντά Αρχάγγελσκ. Οι διασωθέντες ναύτες και οι επιβάτες θα μεταφερθούν στο συνοδευτικό πολεμικό εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail