Το σύστημα ασφάλισης καταθέσεων δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ στην ΕΕ, όταν χρειάστηκε

του SON OFEON

Την Παρασκευή το απόγευμα η διαχείριση της First Investment Bank, που υπέστη δυσφήμιση μέσω κακόβουλων διαδόσεων, που προκάλεσαν πανικό μεταξύ των καταθετών της, εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση: 


"Αγαπητοί μας πελάτες, 

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, η Τράπεζα υποβάλλεται σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση από το οργανωμένο έγκλημα με φήμες και κακόβουλες δημόσιες δηλώσεις. Δεν υπάρχει καμία τράπεζα στον κόσμο, η οποία μπορεί να αντέξει μια τέτοια οργανωμένη επίθεση. 

Μόνο σήμερα (27 Ιουνίου) καταβάλαμε στους πελάτες μας, που προσήλθαν στην Τράπεζα, συνολικά πάνω από 800 εκατομμύρια BGN.

 Η Τράπεζα έχει αρκετά μετρητά και διάφορα μέσα, τα οποία απαιτούν τεχνολογικά χρόνο για να γίνουν  διαθέσιμα στην Τράπεζα.

Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα (27 Ιουνίου), η Τράπεζα θα λειτουργήσει για τους πελάτες μέχρι την 15:00

Το Σάββατο (28 Ιουνίου) και την Κυριακή (29 Ιουνίου) δεν θα εξυπηρετήσει τους πελάτες μας.

Η Τράπεζα θα ανοίξει κανονικά τη Δευτέρα (30 Ιουνίου). 

Εκτιμούμε την κατανόηση σας .Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας σε μας.

Η Διοίκηση. 


ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Η τράπεζα FIRST INVESTMENT BANK, που βγάζει αυτή την ανακοίνωση είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Βουλγαρίας με βάση το μέγεθος του ισολογισμού της.

Τα κεφάλαια της το 2013 ήταν 692,51 εκατομμύρια BGN

'Oπως προκύπτει από την ανακοίνωση της, σήμερα κατέβαλε στους καταθέτες της 800 εκατομμύρια BGN, δηλαδή τα κεφάλαια της εξατμίστηκαν σε μία ημέρα.

Οι καταθέσεις πελατών της  ήταν 7,515 δισ BGN το 2013, δηλαδή με τον ρυθμό αυτό αναλήψεων  σε 10 ημέρες δεν θα υπάρχει καν τράπεζα.

Η διοίκηση εμφανίζεται καθησυχαστική, αν και στην ουσία αυτό που ανακοίνωσε είναι ότι το τρίημερο Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής (26-29.6.2014) τα ΑΤΜ της και το INTERNET BANKING της δεν θα λειτουργούν.

Τα μέσα που απαιτούν τεχνολογικά χρόνο για να διατεθούν είναι ένας ευφημισμός , που σημαίνει το αυτονόητο: Eκτύπωση καινούργιου χαρτονομίσματος από την Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας και δανεισμός του στην παραπαίουσα τράπεζα.

Εδώ προκύπτει το ερώτημα: Ti αξία θα έχουν τα πολύχρωμα χαρτάκια που θα εκτυπωθούν?
Tι θα τα κάνουν αυτά τα πολύχρωμα χαρτάκια οι Βούλγαροι? θα τα καταθέσουν στα στρώματα ή στις υπόλοιπες Βουλγαρικές τράπεζες?

'Oπως καταλαβαίνετε το όνειρο της Βουλγαρίας για ομότιμη συμμετοχή στην ΕΕ και για νόμισμα συνδεμένο σταθερά με το ευρώ πάει περίπατο προσεχώς από την ανικανότητα Κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Βουλγαρία μπορεί να συμβεί και αλλού στην ΕΕ.
Το αρχικό σφάλμα που προκάλεσε όλα αυτά ήταν ότι την περασμένη Παρασκευή η τέταρτη τράπεζα σε μέγεθος της Βουλγαρίας, που αντιμετώπισε παρόμοια κατάσταση, δεν τέθηκε  άμεσα σε εκκαθάριση και δεν ενεργοποιήθηκε το σύστημα ασφάλισης καταθέσεων της Βουλγαρίας.

Το σύστημα ασφάλισης καταθέσεων δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ στην ΕΕ, όταν χρειάστηκε.
Ούτε στην Ολλανδία, ούτε στην Κύπρο, ούτε στην Ελλάδα.

Οι προβληματικές τράπεζες διασώθηκαν με μεταφορά του κόστους στις υπόλοιπες υγιείς τράπεζες και στον φορολογούμενο και τον μέτοχο.
Το Ευρωπαικό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων βρίσκεται μόνο στα χαρτιά.
Οι υπεύθυνοι για το σύστημα ασφάλισης καταθέσεων δεν διαθέτουν τα κεφάλαια ούτε για την σωτηρία μίας μικρομεσαίας τράπεζας.

Για τον λόγο αυτό κρύβονται πίσω από μοντέλα διάσωσης, που προβλέπουν το bail-in.
Aλλά το bail-in προβλέπει η τράπεζα να είναι βιώσιμη για να λειτουργήσει.
Προφανώς δεν υπάρχουν μη βιώσιμες τράπεζες στην Ευρώπη.
Με δεδομένη αυτή την παραδοχή εξηγούνται όλα.

Αποτέλεσμα:
Κανένας αποτυχημένος τραπεζίτης δεν βρίσκεται σήμερα στην φυλακή για το έργο του.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες απολαμβάνουν νομοθετικά ασυλία για τα εγκλήματα που διέπραξαν για να διασώσουν το "σύστημα".

Το ερώτημα όμως παραμένει.

Ως πότε το έσωσαν και με τι κόστος?

Oι Βούλγαροι πάντως θα το μάθουν, το αργότερο σε μία βδομάδα...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail