Μήπως δε διανεμηθεί τελικά το πρωτογενές πλεόνασμα;

του SON OFEON

Επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup που είχαμε σήμερα το πρωί.


Θα ξεκινήσω με την Ελλάδα, η οποία δεν είναι μόνο η χώρα που μας φιλοξενεί, αλλά ήταν επίσης το κύριο θέμα μας σήμερα, θα  πω λίγα λόγια για την Πορτογαλία και και θα κάνω μια σύντομη ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία.

Συζητήσαμε το σχέδιο του προϋπολογισμού του Λουξεμβούργου.

Τέλος, κάναμε έναν απολογισμό της κατάστασης όσον αφορά την Τραπεζική Ένωση .

Ελλάδα

 Όσον αφορά την Ελλάδα, μία ανακοίνωση σας έχει διανεμηθεί  ή θα σας διανεμηθεί .

Επιτρέψτε μου να συνοψίσω τα κύρια σημεία.

Φυσικά και είμαστε ικανοποιημένοι που η τέταρτη αναθεώρηση στο τέλος της πλησιάζει στο τέλος της.

Αυτή ήταν μια επίπονη διαδικασία, αλλά τώρα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει ή έχει δεσμευτεί  στο άμεσο μέλλον να αναλάβει την πραγματοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν το αναπτυξιακό δυναμικό στην Ελλάδα, τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και την ενθάρρυνση των επενδύσεων .

Αυτό περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς των μεταφορών και των μισθώσεων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς και προωθημένες μεταρρυθμίσεις στην  αγορά της  ενέργειας και στην αναμόρφωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων και της ακίνητης δημόσιας περιουσίας.

Με την επιφύλαξη της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων αυτών, η Ελλάδα θα πάρει 8,3 δις ευρώ  από το EFSF που θα καταβληθεί σε 3 δόσεις κατά τους επόμενους μήνες, με μια πρώτη δόση ύψους 6,3 δισεκατ. ευρώ στο τέλος του Απριλίου, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανταποκριθεί τον Μάιο  στην εξυπηρέτηση των  δανειακών της υποχρεώσεων και δύο περαιτέρω εκταμιεύσεις, ποσού 1 δισ ευρώ η κάθε μία, που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο με βάση την εκπλήρωση έξι προαπαιτούμενων μέτρων  ανά δόση .

Όπως έχω ξαναπεί, η ανάπτυξη είναι ο μόνος τρόπος για να αυξηθεί η απασχόληση και για  να ξεπερασθεί η κρίση με βιώσιμο τρόπο.

Ως εκ τούτου, είχαμε μια συζήτηση για μια ολοκληρωμένη ελληνική στρατηγική ανάπτυξης .

Ο Horst Reichenbach ο οποίος ηγείται της ομάδας εργασίας για την Ελλάδα συμμετείχε  μαζί μας σε αυτή τη συζήτηση σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήσαμε ότι :

Θα στηρίξουμε  την Ελλάδα στην πρόθεσή της  να αναπτύξει μια καλά καθορισμένη στρατηγική ανάπτυξης, που συμπληρώνει το Μνημόνιο . 

Η στρατηγική αυτή θα πρέπει επίσης να αποτελέσει τη βάση για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα στην κατανομή των κεφαλαίων από τα  διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, καθώς και να αυξηθεί ο συντονισμός της τεχνικής βοήθειας.

Φυσικά, είμαστε ακόμα στα πρώτα στάδια αυτής της συζήτησης και έχουμε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να καθορίσει τη στρατηγική ανάπτυξής της στις επόμενες εβδομάδες και μήνες .

.......

ΠΗΓΗ .eurozone.ewwwuropa.eu/newsroom/news/2014/04/press-remarks-by-jdijsselbloem-following-the-eurogroup-meeting-on-1-april-2014/



ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ

Ο κος Dijsselbloem αναφέρεται σε μία ανακοίνωση, που προφανώς δεν είχε συνταχθεί ακόμα από την Ελληνική Προεδρία.

Για να είναι σίγουρος ότι θα αποδοθούν σωστά οι αποφάσεις του Eurogroup προβαίνει σε μερικές ενδιαφέρουσες διευκρινήσεις.

Η πρώτη διευκρίνηση είναι ότι πλησιάζει το τέλος της αναθεώρησης. Η αναθεώρηση δεν έχει τεχνικά τελειώσει ακόμα. Υπάρχει εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αλλά και δέσμευση για εφαρμογή στο άμεσο μέλλον για μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

Με την επιφύλαξη ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοσθούν θα δοθεί το ποσό των 8,3 δισ ευρώ σε τρεις δόσεις.

Η πρώτη δόση θα είναι 6,3 δισ ευρώ, θα δοθεί στο τέλος Απριλίου και θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση των ομολόγων που λήγουν τον Μάιο.

Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι τα ομόλογα που λήγουν τον Μάιο είναι 9,5 δισ ευρώ και κατά συνέπεια η Ελλάδα χρειάζεται 3,2 δισ ευρώ ακόμα από ίδιους πόρους για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Βγαίνει από αυτό η είδηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα διανεμηθεί τελικά?

Mπορεί αυτό να σημαίνει  επιπλέον ότι ομόλογα αξίας 2 δισ ευρώ θα ανανεωθούν όταν λήξουν? (ΕΤΕ+ΕUROBANK)

θα προκύψει αυτό το ποσό κυρίως από την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών κυριότητας δημοσίου από την Alpha και την τράπεζα Πειραιώς?

Πρόκειται για το αναμενόμενο ποσό από την σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση της Eurobank για 2 δισ ευρώ?

Το σημείο αυτό χρειάζεται κάποια διευκρίνηση και ελπίζω η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της εγκαίρως.

Xωρίς αυτά τα κεφάλαια  η συγκυβέρνηση θα έχει σοβαρό πρόβλημα τον Μάιο. Ο χρόνος μέχρι τότε είναι πολύ λίγος. 

Οι δύο δόσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου από 1 δισ ευρώ συναρτώνται με 12 προαπαιτούμενα, που δεν κατονομάζονται.

Πιστεύει ο κος Dijsselbloem ότι μετά τις ευρωεκλογές και το αναμενόμενο αποτέλεσμα τους τον Μάιο μπορεί να δεσμευθεί μία παραπαίουσα συγκυβέρνηση σε αντιδημοφιλή μέτρα?

Aυτό ισχύει ακόμα περισσότερο και για την ίδια την Ευρωπαική Επιτροπή, εκτός βέβαια αν πιστεύει αφελώς ότι οι επίτροποι θα μείνουν οι ίδιοι.

Η λύση που φαίνεται να έχει επιλεγεί είναι μία  ελληνική στρατηγική ανάπτυξης, που θα συμπληρώνει το μνημόνιο.

Αυτή όμως η στρατηγική βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια σχεδιασμού και θα βασίζεται μόνο σε κεφάλαια από διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και σε κεφάλαια διεθνών τραπεζικών ιδρυμάτων, που προυποθέτουν σε κάθε περίπτωση ίδια συμμετοχή εκ μέρους της Ελλάδας.

Οπότε άνθρακες ο θησαυρός....

Αναμένουμε στη συνέχεια και την δημοσίευση της αναλυτικής ανακοίνωσης για να καταλάβουμε περισσότερο που εδράζονται οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης.

Ελπίζουμε μόνο να μην περιέχουν τα συνηθισμένα ψέματα της Πρωταπριλιάς.

Καλό θα ήταν τα " ευχάριστα νέα" να ανακοινωθούν από τον Πινόκιο εντός της Βουλής και όχι όπως συνήθως στο περιθωριακό κουκλοθέατρο των "δημοσιογράφων"της τηλεόρασης, που φλερτάρουν με τους πολιτικούς αντί να τους ελέγχουν.

Δώστε τους χαιρετισμούς  μας στην Σουβλίτσα και τον Κλούβιο για την "ανεξάρτητη" ενημέρωση μας τόσα χρόνια...



ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΑ. ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΚΑΒΓΑΔΙΖΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΣΤΙΣ ΖΑΒΟΛΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΑ. ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΚΑΒΓΑΔΙΖΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΣΤΙΣ ΖΑΒΟΛΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail