Ένα βήμα πριν την απόσχιση η Κριμαία. Ναζί ή Ρωσία το μήνυμα αφίσας για το δημοψήφισμα

Ένα βήμα πριν την απόσχιση βρίσκεται πλέον η Κριμαία, με τις διαδικασίες-εξπρές για την προσάρτησή της στη Ρωσία να βρίσκονται στο επίκεντρο των διεθνών συνομιλιών, το διακύβευμα των οποίων είναι η νομιμότητα ή μη μιας απόσχισης της περιοχής.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Κριμαίας Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ δήλωσε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου η Κριμαία θα είναι μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ την ίδια ώρα, το ένα φυλάκιο μετά το άλλο και η μια ουκρανική βάση μετά την άλλη καταλαμβάνονται αμαχητί από τους ενόπλους που περιπολούν στην Κριμαία.

Τη Δευτέρα, ρωσικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα στη διάρκεια της κατάληψης μιας θέσης του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού στην Κριμαία, δήλωσε ουκρανός αξιωματικός σύμφωνα με το Ιντερφάξ, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ενίσχυσαν τις θέσεις τους στη χερσόνησο καταλαμβάνοντας επίσης ένα στρατιωτικό νοσοκομείο και μια βάση πυραύλων.

Την Κυριακή ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μια βάση της συνοριοφρουράς στη δυτική Κριμαία, παγιδεύοντας 30 μέλη της υπηρεσίας στο εσωτερικό.

Παράλληλα, ένταση επικράτησε στους δρόμους της Συμφερόπολης μεταξύ διαδηλωτών υπέρ και κατά της απόσχισης.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ντόνετσκ και σε αρκετές πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας, όπως το Λουγκάνσκ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι δηλώσεις του ανατραπέντος προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς την Τρίτη, στο Ροστόφ επί του Ντον, στη νότια Ρωσία, όπου είχε κάνει δηλώσεις και στις 28 Φεβρουαρίου, μετά την καθαίρεσή του από το ουκρανικό κοινοβούλιο στις 22 Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ θα έχει συνάντηση την Τετάρτη με τον Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να τονιστεί η σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ στον ουκρανικό λαό.

"Οι δύο ηγέτες θα αναζητήσουν τρόπους για ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Κριμαία που θα διασφαλίζουν την εδαφική ακεραιότητα και εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας", τονίζει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.


Κριμαία: Δικαίωμα για ρωσικό ή ουκρανικό διαβατήριο

http://admin.nooz.gr/Uploads/crimea103141.jpgΟ φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας θα παραχωρήσει το δικαίωμα στους κατοίκους της περιοχής να κατέχουν ρωσικό ή ουκρανικό διαβατήριο, σε περίπτωση προσάρτησης της ουκρανικής περιοχής στη Ρωσία μετά το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου, μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

"Δεν θα επιμείνουμε να επιστραφούν τα ουκρανικά διαβατήρια. Όλοι θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν την γλώσσα τους. Δεν θέλουμε να περιορίσουμε (τα δικαιώματα) των Τατάρων της Κριμαίας", είπε ο Σεργκέι Ακσιόνοφ.

Να σημειωθεί ότι στα δύο εκατομμύρια κατοίκων της Κριμαίας περιλαμβάνεται μια μικρή πλειοψηφία ρωσικής καταγωγής κατοίκων αλλά και περισσότεροι από 250.000 Τάταροι, οι οποίοι επέστρεψαν στην περιοχή μετά την απέλασή τους από τον Στάλιν τη δεκαετία του 1980 και αντιτίθενται στην ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.

"Αυτοσυγκράτηση" συστήνει η Κίνα

Ο κινέζος πρόεδρος Ξι Ζινπίνγκ είπε στον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα ότι όλες οι πλευρές πρέπει να δράσουν με ηρεμία και αυτοσυγκράτηση όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία, προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη κλιμάκωση των εντάσεων, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο σχετική ανακοίνωσή του κινεζικού υπουργείο Εξωτερικών.

"Πρέπει να χρησιμοποιηθούν πολιτικές και διπλωματικές οδοί για την αντιμετώπιση της κρίσης", δήλωσε.

nooz.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail