Οι «Δελφικοί» οι χρησμοί του κ. Soros;

Γράφει ο καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

Ήταν, στην αρχαιότητα, «ο ομφαλός της γης» και έδρα του ομώνυμου μαντείου όπου πρωταγωνίστησε η Πυθία με τους αντικρουόμενους και δυσνόητους αλλά ακριβοπληρωμένους χρησμούς της.


Εδώ ερχόντουσαν από παντού ηγεμόνες, πλούσιοι και φτωχοί πάντα φορτωμένοι με πανάκριβα δώρα, για να μάθουν ποιός ήταν ο σωστός δρόμος και τι τους επεφύλασσε το μέλλον.

Στη σύγχρονη, παγκοσμιοποιημένη οικονομικό-πολιτική πραγματικότητα οι «ομφαλοί» είναι η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη στη Δύση το Τόκυο και το Χόνγκ Κόνγκ στην Ανατολή και «Πυθίες» οι γκουρού και τα οικονομικά επιτελεία των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων που συχνά έχουν κατηγορηθεί ότι ΔΕΝ προβλέπουν το μέλλον αλλά ουσιαστικά το διαμορφώνουν!...

Διακρίνω ομοιότητες Δελφικών χρησμών από τον μεγιστάνα του πλούτου, κ Soros, ιδιοκτήτη του ομώνυμου Hedge Fund κ George Soros στην συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel.

Τη συνέντευξη του κ. Soros δημοσίευσαν Διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ και μαζί κάποια από τα ελληνικά blogs.

Στο γερμανικό πρωτότυπο ο κ Soros δήλωσε ότι «…στην Ελλάδα μετά από 6 χρόνια οικονομικής ύφεσης υπάρχουν σήμερα περισσότεροι Νέο-Ναζί από ότι στη Γερμανία…»
Η συγκεκριμένη εκτίμηση δεν αναφέρθηκε στις αποδόσεις των ΜΜΕ της συνέντευξης του κ. Soros στο παγκοσμίου φήμης εβδομαδιαίο Γερμανικό Der Spiegel.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις του κ. Soros για την Ελληνική Οικονομία και οι προθέσεις του για πιθανές επενδύσεις στην Ελλάδα έγιναν τίτλοι σε κάποια ΜΜΕ ενώ κάποια άλλα επεσήμαναν ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα όταν ο κ. Soros βεβαιωθεί ότι επενδύοντας στην Ελλάδα (όπως κάνει παντού) θα αποκομίσει σταθερά και διαρκή… κέρδη!

Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να τον παρεξηγήσει για την επιθυμία του να κάνει κερδοφόρες επενδύσεις λειτουργώντας όχι ως «δωρητής και ευεργέτης μας» αλλά καθαρά «ως επιχειρηματίας».

Ο κ. Soros «βλέπει» θετικά το θέμα της ομαλής εξόδου του ευρώ από τις πρόσφατες παλινωδίες του, ενώ ταυτόχρονα ασκεί κριτική στην Γερμανίδα Καγκελάριο για τις αποφάσεις και τις πράξεις της και δηλώνει ότι σκέφτεται να χρηματοδοτήσει Τράπεζες της Ευρωζώνης που χρειάζονται ενισχύσεις από ιδιωτικά κεφάλαια.

Είναι παγκοίνως γνωστό και δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Soros είναι ιδιοκτήτης «Αμοιβαίων Κεφαλαίων Υψηλού Ρίσκου» καθώς δηλώνει στην ίδια συνέντευξη ότι τον απασχολεί η σκέψη επενδύσεων στην Ελλάδα που μοιάζει να σταθεροποιείται(;) «εφόσον υπάρχει η δυνατότητα σταθερής ροής κερδών…»

Αλλά την ώρα που δηλώνει εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη σημειώνει στη συνέντευξή του ότι τον ταλανίζει και ο κίνδυνος:
«η ευρωζώνη και το ευρώ να εγκλωβισθούν σε μακρόχρονη περίοδο ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ όπως αυτή που ταλανίζει την Ιαπωνία τα τελευταία 25 χρόνια…»
Με άλλα λόγια ότι και να γίνει ο κ. Soros και το επιτελείο του το έχουν προβλέψει.

Δεν τολμώ να επικρίνω τις θέσεις ενός ανδρός που η γνώμη του έχει παγκόσμιο κύρος αλλά αναρωτιέμαι γιατί μου θυμίζει Δελφούς και Πυθίας και το γνωστό:
«ήξεις αφήξεις ουκ εν τω πολέμω θνήξεις…»
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail