Συρία - Γενεύη. Σπάσιμο του αποκλεισμού της Χομς τη Δευτέρα

Του Στρατή Μαζίδη

Σε προσωρινή άρση του αποκλεισμού της Χομς συμφώνησε στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται τελικά στη Γενεύη η συριακή κυβέρνηση.


Όπως ανακοίνωσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Lakhdar Brahimi μετά από συνομιλίες θα επιτραπεί τελικά αύριο Δυτερά στις γυναίκες και τα παιδιά να εγκαταλείψουν την πολιορκημένη πόλη ενώ θα επιτραπεί σε αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας να φθάσουν στην πόλη.  

Ο Brahimi δήλωσε πως ελπίζει ότι αυτό θα οδηγήσει σε παρόμοιες ρυθμίσεις για τη βελτίωση της κατάστασης των πληθυσμών σε άλλες πόλεις της Συρίας που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Χομς είχε πληθυσμό ενός 1 εκ. κατοίκου ούσα μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Συρίας πριν τις εχθροπραξίες ενώ σήμερα οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν φύγει.

Μάλιστα η Χομς ήταν μία από τις πρώτες περιοχές που βυθίστηκε στις ένοπλες σύγκρουσεις το 2011 όταν η συριακή κυβέρνηση είχε επιλέξει τη δυναμική αντίδραση απέναντι στις τότε σχετικάειρηνικές διαμαρτυρίες.

Σήμερα πάντως εκτιμάται πως το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας έχει εκτοπισθεί, βρίσκοντας καταφύγιο σε καταυλισμούς κατά μήκος των συνόρων ή εντός της Συρίας. 

* με πληροφορίες από debka, arabpress
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail