Νέο επεισόδιο ΗΠΑ - Βορείου Κορέας με περίεργη σύλληψη 85χρονου πριν φύγει από την Πιονγκγιάνγκ

Του Στρατή Μαζίδη

Ένα νέο διπλωματικό επεισόδιο έρχεται να ανεβάσει το θερμόμετρο στις σχέσεις ΗΠΑ και βορείου Κορέας με τη σύλληψη του 85χρονου Τζεφ Νιούμαν μόλις πέντε λεπτά πριν απογειωθεί το αεροπλάνο από την Πιονγκγιάνγκ για το Πεκίνο όπως δήλωσε ο γιος του στο CNN. 

 Η οικογένεια του δεν έχει καμία απολύτως επαφή μαζί του από τις 26/10 έως και σήμερα.


Ο γιος του Νιούμαν μιλά για παρανόηση λέγοντας πως "ο π
ατέρας μου είναι ένας βετεράνος του πολέμου της Κορέας και ήθελε να δει τη χώρα και τον πολιτισμό που έχει ενδιαφερθεί για χρόνια. Κανόνισε αυτό το ταξίδι με έναν ταξιδιωτικό πράκτορα και είχε λάβει όλες τις εγκρίσεις και διαβεβαιώσεις από τη Βόρεια Κορέα που χρειάζονται."
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπαθεί να επιλύσει το θέμα με την κορυφαία σύμμαχο της Βόρειας Κορέας, την Κίνα.
Ο πρέσβης Glyn Davies, ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για την πολιτική της Βόρειας Κορέας, συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του στο Πεκίνο για αρκετές ώρες την Πέμπτη.
"Δουλεύουμε πολύ σκληρά ... να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε αυτό το ζήτημα μαζί" δήλωσε ο Davies μετά τη συνεδρία . "Εμείς πιστεύουμε ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά για ότι συνέβη και να καταλάβει πως για τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτό είναι ένα θέμα άμεσης προτεραιότητας".
Η σχέση μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ουάσιγκτον ήταν ιδιαίτερα θερμή κατά τα τελευταία χρόνια, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες του έθνους ενώ την Τρίτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε τους Αμερικανούς να μην ταξιδέψουν στην Βόρεια Κορέα με κατάλληλη οδηγία.
Προηγουμένως είχε προειδοποιήσει τους πολίτες των ΗΠΑ για τους «σοβαρούς κινδύνους» από ένα ταξίδι στη μοναχική χώρα συμπεριλαμβανομένων των αυθαίρετων συλλήψεων. Αλλά η τελευταία ταξιδιωτική οδηγία στις 1/10/2013 δεν ήταν τόσο αυστηρή όσο άλλες.
Η σύλληψη του Νιούμαν φαίνεται να είναι "μια ένδειξη ότι η Βόρεια Κορέα δεν φαίνεται να αναζητά μια καλύτερη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε ο Davies. "Δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια ενέργεια για να καθησυχάσουν τις ανησυχίες μας" προσέθεσε.
Η οικογένεια του Νιούμαν συνεργάζεται στενά με το Στέιτ
Ντιπάρτμεντ πάνω στο θέμα ενώ οι όποιες πληροφορίες προέρχονται από το συνταξιώτη του Νιούμαν, τον Μπομπ Χάμρντλα ο οποίος με το που προσγειώθηκε το αεροσκάφος στο Πεκίνο έσπευσε αμέσως να ενημερώσει τις αρχές των ΗΠΑ.
Η Βόρεια Κορέα δεν έχει αναγνωρίσει δημοσίως ότι κρατείται ο 85χρονος Νιούμαν αλλά η οικογένεια πιστεύει ότι η στρατιωτική θητεία του κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας μπορεί να σχετίζονται με την κράτηση του.
Ο Παρκ Σιούγνκ Γε, πρόεδρος του Ασιατικού Ινστιτούτου Στρατηγικής στη Σεούλ δεν αποκλείει τη σύλληψη του 85χρονου με την κατηγορία της κατασκοπείας.
Ως βετεράνος πολέμου της Κορέας θα μπορούσε να είχε πει στους επόπτες του ότι πολέμησε εναντίον της Βόρειας Κορέας. Αυτά μπορεί να έχουν αναφερθεί και να οδήγησαν στην κράτησή του.
Πάντως η Πιονγιάνγκ έχει ήδη ανακοινωσεί προ πολλού πως δεν μπορεί να εγγυηθεί
για την ασφάλεια των Αμερικανών στο έδαφος της Βόρειας Κορέας.

* για τη Freepen.gr με πληροφορίες από το CNN
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail